SKIP TO CONTENT
RIJBEREIK

HET RIJBEREIK VAN JE ELEKTRISCHE WAGEN

Het rijbereik kan mensen doen twijfelen over de aankoop van een elektrische wagen.  Mogelijke kopers willen dat de rijbereikwaarden die de automerken doorgeven het reële gebruik zoveel mogelijk benaderen.   Factoren die het rijbereik beïnvloeden, opladen, rijtips ... je krijgt van ons alle nuttige en noodzakelijke informatie om je een serene en prettige rijervaring te bezorgen in je elektrische PEUGEOT.

SIMULEER HET RIJBEREIK VAN JE ELEKTRISCHE WAGEN

FACTOREN DIE HET RIJBEREIK VAN JE WAGEN BEÏNVLOEDEN

Naast het ladingspercentage van de batterij zijn er meerdere factoren die het rijbereik van je elektrische auto beïnvloeden.

SNELHEID

Snelheid
Aan een snelheid van 130 km/u wordt het rijbereik van een 100% elektrische wagen gehalveerd t.o.v. het gehomologeerde WLTP-rijbereik.

VERWARMING  

Verwarming
De warmte van de verbrandingsmotor wordt hergebruikt om het interieur van de auto te verwarmen.  Een elektrische motor warmt nauwelijks op. Zijn warmte volstaat dus niet om het interieur van de auto op te warmen.  De batterij moet dus ook een bijkomende elektrische verwarming voeden.

WEERSOMSTANDIGHEDEN

Weersomstandigheden
De buitentemperatuur, los van het gebruik van de verwarming of de airconditioning, heeft een rechtstreekse invloed op het rijbereik van je wagen.  Bij 0°C vermindert het rijbereik met 10%.

TOPOGRAFIE

Topografie
Bergopwaarts wordt je verbruik hoger, wat een impact heeft op je rijbereik. Bergafwaarts recupereer je energie dankzij het regeneratieve remmen. Bergafwaarts recupereer je energie dankzij het regeneratieve remmen.

Andere factoren die het rijbereik kunnen beïnvloeden

RIJSTIJL
Door soepel en milieuvriendelijk te rijden optimaliseer je je rijbereik.
 
BANDENSPANNING
Het is belangrijk om je bandenspanning tenminste één keer per maand te controleren. Check de maximale toegelaten druk die vermeld staat op de bandenflank. Als je banden niet voldoende druk hebben, treedt er een grotere rijweerstand op en wordt er uiteraard meer energie verbruikt.

 
HET GEBRUIK VAN BIJKOMENDE VERBRUIKERS
De verwarming en de airconditioning kunnen voor een hoger verbruik van 10 tot 30% van de batterij zorgen.  Het gebruik van andere comfortelementen (radio, lichten, ruitenwissers …) heeft daarentegen weinig invloed.
 
HET VERVOEREN VAN LADINGEN
Door met een lading op het dak of een open raam te rijden vangt je auto meer wind en verbruikt hij meer. Ook een zware lading heeft invloed op het rijbereik.

 

TIPS VOOR EEN OPTIMAAL RIJBEREIK

DE VERMOGENSINDICATOR
Je energieverbruik wordt in real time  weergegeven op je dashboard om het rijbereik van je wagen beter te beheren.
 
ECODRIVE-RIJSTAND
De Ecodrive-rijstand laat je toe om het rijbereik van je wagen maximaal te optimaliseren.  Bespaar op energie door de motorkracht te verminderen en te bezuinigen op verwarming.
 
LEES MEER
REGENERATIEF REMMEN
Wanneer je het gaspedaal loslaat, dan gedraagt de elektrische motor zich als een generator. Hij vertraagt de wagen en recupereert de energie om ze door te sturen naar de batterij.  De Brake-modus kan je aanzetten door de schakelhendel naar achteren te duwen.

 
LEES MEER
AFSTANDSBEDIENING
Breng het interieur van je wagen vooral al op de gewenste temperatuur met je smartphone voor een groter comfort.  Met deze functie vrijwaar je het rijbereik van je batterij terwijl ze oplaadt.  Je kan ook het rijbereik raadplegen of vanop afstand het opladen starten en volgen.
 
LEES MEER

OPLADEN

Profiteer optimaal van het rijbereik van je elektrische wagen (340 km WLTP voor de PEUGEOT e-208 en tot 59 km WLTP voor de 3008 HYBRID4 in 100% elektrische rijstand) dankzij de vele batterijlaadopties die we je aanbieden.

ONTDEK DE LAADPUNTEN IN JE BUURT

HEB JE NOG VRAGEN OVER ELEKTRISCHE WAGENS?